Interieur & Wonen

Ontdek de kleurentrends, woonstijlen en materialen voor 2023

De woontrends van 2023

Het nieuwe jaar staat voor de deur en dat betekent dat we alvast een voorspelling kunnen doen voor de woontrends van 2023. Het afgelopen jaar heeft vooral benadrukt hoe belangrijk een gezellig en warm interieur is. We hebben veel thuisgezeten en hierdoor hebben sommige ruimtes ook meerdere functies gekregen, zoals als werk- of sportruimte. Dit heeft ook allemaal invloed op de keuzes die we volgend jaar gaan maken. De kernwoorden voor de interieurtrends van 2023 zijn: persoonlijk, fris, functioneel, duurzaam, nostalgisch en comfort. Ontdek snel welke woontrends er ons te wachten staan.

Slaapkamer bohemian stijl met wanddecoratie met een closeup van een pluim.
Een eetkamer met houten tafel met daarboven twee wanddecoraties. Links een rechthoekige en rechts een ronde. In het midden zit ook nog een raam met witte kozijnen.

Deze kleurentrends gaan we zien in 2023

Een belangrijk onderdeel van de woontrends van 2023 is het kleurgebruik in het interieur. Er zijn talloze kleuren die (opnieuw) in populariteit zullen raken. Doordat we ons huis veel meer zijn gaan gebruiken willen we buiten naar binnen halen en meer rust creëren. Denk aan prachtige pastelkleuren, basiskleuren en natuurtinten zoals blauw- groen-, grijs- en zandtinten. Ook zorgt deze periode voor veel behoefte aan verandering. We willen meer frisse tinten zien in 2023, zoals bijzondere geel-, roze- en koraalkleuren. Tevens zullen vernieuwde kleuren uit de retro periode of de jaren ‘90, meer in trek zijn. Zwart blijft daarnaast een populaire kleur om de vaste lijnen in huis te benadrukken, zoals voor de kozijnen, deuren en trappen.

ONS INTERIEUR MOET EEN AFSPIEGELING ZIJN VAN
ONZE PERSOONLIJKHEID. DAARNAAST IS
FUNCTIONALITEIT VEEL BELANGRIJKER GEWORDEN.

Woontrends van alle tijden mét onze persoonlijkheid

De afgelopen jaren hebben ons meer nostalgisch gemaakt. Door social media komen we makkelijker in aanraking met spullen en herinneringen van vroeger. Vintage, retro, en art deco woonaccessoires worden eenvoudig gevonden. Maar ook het ‘nieuwe vintage’ uit de jaren ’90, of zelfs ’00, zien we veel terug in de interieurtrends van 2023. We vinden het daarbij belangrijker dat ons interieur een afspiegeling is van onze persoonlijkheid. Aan de andere kant vinden wegen we ook zwaarder aan kwaliteit. We zien liever woonaccessoires die langer meegaan en écht bij ons passen. Ook willen we niet dat onze leefruimte helemaal vol komt te staan met tierelantijntjes. We sparen liever voor een kwalitatief en duurzaam item, dan dat we ons interieur vol zetten met ‘rommel’. Meer rust en minimalisme zien we hierin steeds vaker terug.

Ronde vormen en een zachte uitstraling

Doordat we veel in huis zijn (geweest) en ons hierdoor meer thuis willen voelen, speelt comfort in de woonkamer en slaapkamer een belangrijke rol. In de woontrends van 2023 zie je dit terug in ronde vormen en een zachte uitstraling. Zo is een bank met ronde vormen, een ronde of ovale eettafel steeds geliefder. Ook aan de muur zien we veel ronde vormen, zoals wandcirkels, ronde spiegels en ronde schilderijen. De stoffen van meubels mogen lekker zacht, rijk en pluizig zijn, denk aan teddy, fluweel, satijn en katoen. Ook het kantoor aan huis krijgt meer aandacht. In plaats van dat we deze zakelijker maken, gaan we juist voor een meer huiselijke sfeer, met een serieuze touch. Ook hier zien we in de interieurtrends voor 2023 meer organische vormen en zachtheid in kleuren en materialen!

Woonkamer met twee wandcirkels van een vaas met bloemen en de binnenkant van een steen erop.

Duurzaamheid, kwaliteit en functionaliteit

Aanhakend op de materialen, de woontrends van 2023 laten zien dat duurzaamheid een blijvende belangrijke rol zal spelen op verschillende manieren. We willen alles tijdloos, natuurlijk, rauw, handgemaakt of juist luxueus. Als het meubelstuk of woonaccessoire maar ‘the test of time‘ weet te doorstaan en daardoor niet snel vervangen hoeft te worden. Daarnaast zijn structuren belangrijk, omdat we onze zintuigen willen prikkelen. Woondecoratie moet er niet alleen mooi uitzien, maar ook fijn voelen. Daarnaast moet het gebruiksvriendelijk en functioneel zijn. Alles wordt juist in deze tijden extra veel gebruikt in huis. Dus hoe robuuster of sterker, hoe meer handen eraan kunnen zitten. Daarnaast is het steeds relevanter dat meubels minder log zijn. Denk aan ronde modulaire banken en salontafels die bestaan uit meerdere delen. Zo kan je makkelijk elke ruimte een andere functie geven.

Meer aandacht voor deze (nieuwe) woonstijlen in 2023

Er zijn populaire en tijdloze woonstijlen die we ook in 2023 opnieuw zullen terugzien, maar dan in een extra fris jasje. Denk aan Landelijk Industrieel, Scandinavisch of Boho Chic. De opkomende interieurtrends zijn juist de (vernieuwde) woonstijlen uit de jaren ’90, de retro stijl en het minimalisme. Design meubelen worden steeds meer in trek. Woonitems mogen namelijk unieker, stijlvoller en specialer. Het mag wat kunstiger, gedurfder en zelf bedacht. Het huiselijke wordt dus meer in de nostalgie, comfort en functionaliteit gevonden. Maar de sfeer mag een ‘nieuw begin’ ademen. Voor een fris begin in 2023, met hopelijk meer voorspoed voor iedereen. We willen vooruit en dat mag ook in je interieur!

De woontrends van HIP ORGNL®

4 van 20 werken

Laat je inspireren bij HIP ORGNL®

Wij kunnen niet wachten op de woontrends van 2023! Wil je graag duurzame wanddecoratie of sierkussens die helemaal passen bij de huidige én komende woontrends? Neem een kijkje in de HIP ORGNL® webshop en laat je inspireren.

Favicon HIP

Geschreven door:
De interieurstylisten
van HIP ORGNL®

Volg ons ook via

Ook gezien bij

Logo Libelle HIP
Logo Vtwonen
Logo Stijlvolwonen
Logo And C HIP
Logo RT4 HIP
Logo Wonenlandelijkestijl HIP
Logo Margriet HIP

Schrijf je in voor de HIP ORGNL® nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van de laatste acties en nieuws!

Door je in te schrijven ga je akkoord met het regelmatig ontvangen van e-mails.
Je kan je op elk gewenst moment uitschrijven. Lees ons privacybeleid voor meer informatie.